Virksomhedens historie

1904

Grundlagt af Ernst Spelsberg & Walther Kaiser

Som pionerer inden for industriel produktion af elektriske installationsmaterialer grundlage Ernst Spelsberg og Walther Kaiser firmaet Kaiser & Co i Schalksmühle i begyndelsen af det 20. århundrede.

I begyndelsen producerede man her isoleringsrør. Virksomhedens grundlæggere lagde, sammen med andre virksomheder i regionen, grundlaget for en stærk elektrisk industri i Sauerland-regionen.

1910-19

Den første udvidelse af virksomheden

Kort efter sin grundlæggelse begynder den unge virksomhed at vokse. Der blev ivrigt produceret i den første udvidelsesbygning.

1920-29

Startsignalet til en vigtig gren i virksomheden

Virksomheden introducerede sine første dåser til vådrum i 1926, og gav således startsignalet til en gren af virksomheden, der er vigtig den dag i dag. I modsætning til den plast, der anvendes i dag, bestod den første fugtsikre kasse af støbejern.
To år senere overtager Günther Spelsberg ledelsen af virksomheden som anden generation, og den drives nu under navnet Kaiser & Spelsberg.

1930-39

Første forgreningsdåser lavet af plast

Den første plastikbakelit åbner helt nye muligheder for den elektriske installationsindustri. Kaiser & Spelsberg køber også en bakelit-håndpresse: Sådan skabes de første forgreningsdåser af plast.

1940-49

Virksomheden specialiserer sig

Virksomheden specialiserer sig i forgreningsdåser til vådrumsinstallation. I 1947 har Exportmesse Hannover premiere. Blot et år senere er Kaiser & Spelsberg også repræsenteret på den vigtige industrimesse.

1950-59

Egne veje og udvidet produktsortiment

I 1956 skilles vejene for Kaiser og Spelsberg. Siden da har virksomheden opereret under det nuværende navn, Günther Spelsberg. Den første udvidelse af produktsortimentet kommer blot et år senere. Spelsberg fremstiller nu også klemnippler, termoplastiske forgreningsdåser og vådrumskabinetfordelere.

1960-69

Kabinetter til den industrielle sektor

Spelsberg begynder også at tilbyde sine kabinetter til den industrielle sektor. Siden da har virksomheden fortsat udvidet sit sortiment af alsidige kabinetsystemer.
Spelsberg har gennem årene anmeldt talrige patenter. Mange af dem er stadig en succeshistorie i dag: Som eksempel kan nævnes samledåserne i den »Røde serie«.

1970-79

Kontinuerlig vækst

Virksomheden fortsætter med at vokse. I 1974 blev der bygget en ny produktionshal med ca. 3.500 kvadratmeter ekstra lager- og produktionsareal i Jahnstrasse.

1980-89

Større produktsortiment - utallige patenter

Spelsbergs sortiment vokser løbende. Virksomheden registrerer adskillige patenter vedrørende forgreningsdåser og kabinetter. Dobbelte membranstøtter, trækaflastning eller automatkabinetter er blot nogle få af de nyskabelser, der muliggør en forbedret montering.
Endnu en banebrydende præstation: Spelsberg åbner op for et nyt forretningsområde med udviklingen og produktionen af en af de første modulære kasser til solceller.

1990-99

Nye placeringer

I 1990'erne kommer der to nye placeringer til. For det første flytter Spelsberg fra Jahnstraße til en nybygget bygning i industriparken Ramsloh. For det andet investerer virksomheden i et produktionsanlæg i Buttstädt, Thüringen, efter den tyske genforening.

2000-09

100 år med Spelsberg:

I begyndelsen af det nye årtusinde præsenterer Spelsberg sine nye WKE-samledåser til elektrisk funktionsdygtighed i tilfælde af brand. Kabinetternes teknologi af særlig duroplast sikrer større sikkerhed i brandbeskyttede områder.
Et andet fokus er etableringen af et test- og certificeringscenter, akkrediteret til VDE og UL. Spelsberg tilbyder nu mange af sine dokumenterede produkter i industriel kvalitet. Takket være deres høje kvalitet er de specielt vandtætte, slagfaste og UV-resistente.
I 2004 fejrer firmaet 100-års jubilæum. Spelsberg har stået for dokumenteret kvalitet i elektrisk installation i et århundrede, og er fortsat en familieejet virksomhed med produktion i Tyskland den dag i dag.

2010-2015

Spelsberg fortsætter med at vokse

2011 Spelsberg vokser videre. Der bliver bygget en ny administrationsbygning i Schalksmühle. Med købet af et nærliggende produktionssted i Buttstädt øges kapaciteten også her.
Siden adskillelsen fra Kaiser har Spelsberg anmeldt i alt 80 patenter – i Tyskland, Europa og rundt om i verden. Mange mærker og designs har udviklet sig til gennemtestede produkter i branchen. Navne som Abox, Rød Serie, de små fordelere AK eller kabinetserien GTi er uløseligt forbundet med navnet Spelsberg.

2013: Virksomheden var førende på verdensmarkedet med de modulære forbindelseskasser og den selvudviklede strømafbryder, der afkobler omformeren fra generatoren med et tryk på en knap, blev senere genstand for europæiske regulativer. Men rammebetingelserne i branchen for solceller ændrede sig drastisk. Reducerede leveringstariffer nedsatte efterspørgslen, og produktionen af solmoduler er nu overvejende placeret i asiatiske lande. Efter mere end tyve succesrige år trak virksomheden sig tilbage fra dette marked med et tungt hjerte.

2014 Revolution i installationsteknologien: Spelsberg satte nye standarder med den nye Rapid-Box, fordi med den gør forgreningen af elektricitet meget hurtigere og er billigere at implementere. Det nye kabinetsystem er specielt udviklet til den sikrede forgrening af ubeskyttede ledere i op til 50 mm² (Cu), hvorved hovedterminalen også kan bruges til tilslutning af overskårne ledere. 

2014 Den populære TK-serie udvides med de første variationer i aluminium. De bruges altid ved afskærmning af elektromagnetisk stråling, eller når der er særlige krav til slagfasthed eller kemikalieresistens. 

2015 Verdensnyhed: AK Air er den første fordeler, der ånder: Spelsberg overraskede således hele branchen: Kondensering kan ikke engang opstå i den nye AK Air småfordeler fra Spelsberg, idet ventilationselementer giver den nødvendige friske luft. Og den er allerede integreret fra fabrikken, uden yderligere bestilling eller montagearbejde. Takket være det patenterede design af elementerne opretholdes beskyttelsesklassen IP 65.