Dechenhöhle i Iserlohn: Spelsberg

Lys i mørket

Små fordelingstavler i Dechenhöhle

Følsom elektronik når ofte sine grænser ved tæt 100% luftfugtighed. For at holde den sikker selv under sådanne ekstreme forhold, og for at undgå kondensvand, anvendes små fordelingstavler fra Spelsberg i Iserlohner Dechenhöhle.

Dechenhöhle i Iserlohn tiltrækker stadig 60.000 besøgende om året, 148 år efter dens opdagelse.

»I vinteren 2014/15 konverterede vi hele hulen til LED-teknologi« siger Thomas Warnke, der arbejder som elektriker til Märkische Verkehrsbetriebe, som stadig i dag forsyner hulen med elektricitet. I denne forbindelse blev hele kabelføringen ændret. Hvor tykke ledninger engang har sikret forbindelsen mellem i alt 25 fordelinger i hulen og sikret de mange spotlights, har moderne busteknik fundet en ny vej. Dette reducerede mængden af den nødvendige ledningsføring væsentligt , og de mange relæer i fordelingerne måtte vige for moderne elektronik, hvilket også reducerede pladsbehovet.

På baggrund af elektronikken af høj kvalitet, gælder der nu særlige krav til fordelingerne. De tidligere brugte små fordelingstavler, helt sikkert mærkevarer af god kvalitet, men som regelmæssigt dannede kondens, var ikke længere tilstrækkelige.

»Vi har en fugtighed i hulen på næsten 100% og en temperatur på 10 grader - dog kun inden i den. Ved indgange varierer dette afhængigt af udetemperaturen, så vi på fugtige sommerdage har store fugtindtrængninger med kondensvand« forklarer Dr. Stefan Niggemann, administrerende direktør for hulen og det tilknyttede tyske hulemuseum.

Hertil kom problematikken, at belysningen i hulen bliver tændt meget uregelmæssig. I løbet af åbningstiden er den i kontinuerlig drift – men om aftenen er den slukket i timevis. Dermed opvarmes det indre af fordelingen regelmæssigt, og afkøles derefter igen og så trækkes fugtig huleluft sig længere ind i hulen. I de eksisterende vandtætte, men ikke gastætte, kabinetter blev denne fugt inde i hulen, og med tiden blev det til mere og mere - en uholdbar tilstand for de ansvarlige, især da det medførte stor vedligeholdelse og service.

Præcis i denne fase kom Spelsberg på markedet med sin nye fordeler AK Air. Alexander Schmidt, medarbejder hos Spelsberg, blev derfor modtaget med åbne arme hos sin kunde Thomas Warnke.

Det særlige kendetegn ved dette kabinet er de integrerede luftventilationselementer – en verdensnyhed, der pålideligt forhindrer dannelsen af kondensation inde i fordeleren, ved at tillade permanent tryk- og luftudskiftning. Luft, der er strømmet ind under køleprocessen, kan nemt slippe ud sammen med fugtigheden, når der sker genopvarmning. 

Ventilationselementerne er udformet på en sådan måde, at vand eller fremmedlegemer ingen chance har for at trænge ind, på grund af deres specielle form. Beskyttelsesgraden IP 65 kan således sikres på trods af den permanente luftudskiftning. 

Føj produkt til huskeliste

Eksisterende huskeliste

Nye huskeliste

Organisere huskelisten